Работен семинар “Международна класификация за функционирането на човека, уврежданията и здравето на децата (ICF-CY)

Работен семинар “Международна класификация за функционирането на човека, уврежданията и здравето на децата (ICF-CY)

На 04.02.2018г в хотел Арена ди Сердика в София се провежда работен семинар свързан с прилагането на “ Международна класификация за функционирането на човека, уврежданията и здравето на децата (ICF-CY)”. Семинарът се организира от МОН с подкрепата на УНИЦЕФ. Участниците в семинара са представители на Регионални центрове (РЦПППО) и РУО, които ще трябва да организират въвеждането на класификацията в системата на предучилищното и училищно образование в България.  Водещ на семинара е проф.Манфред Претис от Университета в Хамбург, който е водещ европейски експерт по прилагане на класификацията.

Международната класификация за функционирането на човека,уврежданията и здравето, позната още като ICF е рамка за организиране и документиране на информация, свързана с функционирането и уврежданията. Тя определя функционирането като ‘динамично взаимодействие между здравословно състояние на човек и факторите на средата и личността му.’

ICF предлага общ език за описание на уврежданията. Тя предоставя стандартизиран език и концептуална основа за дефиниране и оценяване на степента на увреждане, както и набор от класификации и кодове. ICF обединява основните медицински и социални модели в един общ био-психо-социален модел. Тя отчита както ролята на факторите на средата за съществуването на увреждането, така и тази на здравословното състояние.