Таксите за детски градини масово се премахват в малките общини

Все повече общини премахват напълно таксите за детски градини. Те са предимно с малко население. Едно от обясненията са задаващите се местни избори през 2019 г., а другото - намаляващите деца, което свива разходите и бюджетът за издръжка става поносим за общинските хазни.

В Девня приходът от таксите досега бе около 40 000 лв., а финансовият остатък от 2007 г. е 270 000 лв. Затова от тази година ясли, градини и млечната кухня са безплатни. В Кнежа издръжката на забавачниците е към 100 000 лв. годишно, които общината ще компенсира от перото по сметосъбиране. Безплатно започнаха да посещават градина и около 800 деца в Исперих. Местната община смята да покрие разхода чрез сделки със земи. В Бяла (Русе) таксата от 35 лв. отпадна още в последните месеци на 2017 г., което увеличи посещаемостта.

Междувременно в Благоевград се случи обратното, което предизвика протест на родители. През декември общинският съвет реши семействата да плащат по 40 лв. на месец, което е пълният размер на таксата, независимо от броя на посещенията на детето. С подобни противоречия през годините се е срещал всеки по-голям град. Родителите претендират, че трябва да се плаща за реалното ползване на услугата. Надделяват обаче общинските ръководства, според които таксата следва да е константна независимо от посещенията.

Източник: segabg.com