Проведе се уебинар на тема „Как да се справим със стреса по време на криза?“

Извънредното положение провокира множество страхове свързани със здравословното ни състояние, финансовата ни стабилност и чувство за сигурност. Традиционно учителската професия е една от водещите в класацията за професионално прегаряне. Ето защо НАРУ организира за своите членове безплатен уебинар на тема

„Как да се справим със стреса по време на криза?“, който се проведе на 15.04. в платформата за онлайн обучения и уебинари на НАРУ и НИОПП. Водещ на уебинара беше Александър Кръстев, доктор по психология и психолог в регионалния екип за подкрепа на личностното развитие. Той е специалист в сферата на ранното детско развитие и превенцията и справянето с професионалното прегряване при помагащите специалисти.

            Ето какво сподели той за темата на уебинара:

 

 „Дистанционното обучение донесе много ползи и осезаемо усещане за развитие, но наред с положителните моменти има и не малко стрес и несигурност.

Бидейки затворени и до голяма степен повече насаме със своите мисли и чувства в нас изплуват множество усещания и емоции. Редица от тези мисли са в синхрон с обществените настроения и тревоги.

Според теорията за огледалните неврони, хората имат способността да се синхронизират със света около себе си. Тези неврони „отразяват“ поведението  и действията на другите, техните страхове, тревоги и опасения. Ефекта върху нас като наблюдатели е такъв, че общественият стрес силно влияе върху личното напрежение и тревоги.

Това усещане води до реакции на натрупване и акумулиране на тревожност и стрес, който може да прерасне в:

  • Обърканост, безпокойство;
  • Чувство на безизходица, паник атаки;
  • Раздразнителност, гняв, агресия;
  • Влошаване на семейните взаимоотношения;
  • Главоболие, високо кръвно, безсъние, болки в ставите и др.

Личното ни справяне до голяма степен зависи от това как приемаме промените и колко бързо се адаптираме към тях. Навременната превенция и вентилиране на напрежението по време на криза може да ни спести редица бъдещи проблеми.

Уебинара цели да  подкрепи и специалистите и да предложи практически решения за справяне със стреса по време на криза.“


След Великденските празници НАРУ планира да организира още два безплатни уебинара по теми, свързани със стреса у дома по време на криза и работата с деца от аутистичния спектър в домашна среда. Уебинарите този път ще бъдат отворени за включване на всеки, който има интерес, като поканата ще бъде отправена както към педагогическите специалисти, така и към родители.  Допълнителна информация за тях ще бъде публикувана след празниците.