ОФИЦИАЛНА ЦЕРЕМОНИЯ ПО СЕРТИФИЦИРАНЕ НА ОБУЧИТЕЛИ

Националният инситут за образование и приобщаващи полити днес връчи удостоверенията на участниците в курса "Обучение за обучители на екипи за кодкрепа на личностното развитие". Церемонията се състоя в зала "Киев" на парк-хотел Москва, като в нея взеха представители от Регионалните центрове за покрепа на процеса на приобщаващото образование от цялата страна.

В рамките на 6 месеца повече от 170 специалисти от Регионалните центрове преминаха обучение, състоящо се от три модула:

Основи на приобщаващо образование и подходи за обучението на педагогически специалисти

Интерактивни техники за обучение на педагогически специалисти и дизайн на обучителна сесия

Оказване на методическа подкрепа: супервизия,  интервизия и консултиране на педагогически специалисти

Удостоверенията на обучените колеги бяха връчени лично от г-жа Деница Сачева, заместник-министър на образованието и науката, която уважи събитието. Г-жа Сачева поздрави новите обучители, които от началото на новата учебна 2018/2019 година ще стартират мащабна обучителна и методическа подкрепа на специалистите, работещи в детските градини и училищата и също заяви, че Министерството на образованието и науката ще продължи да оказва подкрепа и да работи за това приобщаващото образование да се случва и на практика. 

На церемонията присъства още и г-жа Грета Ганчева, директор дирекция "Приобщаващо образование" в Министерството на образованието и науката. Г-жа Ганчева изказа благодарност на колегите, тъй като те са онези, които разчитат Наредбата за приобщаващото образование и от един документ те я превръщат в инстумент, с които добрите Европейски практики в областта на приобщаващото образование се реализират на практика в българската образователна система.   

По време на церемонията бяха представени няколко презентации на колеги, които вече са започвали да оказват подкрепа на детски градини и училища в страната.