НИОПП проведе първото си обучение в чужбина

На 22 - 25 март 2017 година, в Мюнхен се състоя обучението “Приложение и мениджмънт на сензорно-интегративната терапия”, организирано от НАРУ и Национален институт за образование и приобщаващи политики.

В събитието се включиха 30 директори на регионални центрове, ресурсни учители и специалисти от България.

Това е първото по рода си обучение, което се организира зад граница с цел развитието на капацитета на сензорната интеграция в България. Както знаем, през последните 3 години НАРУ инициира въвеждането на сензорната интеграция в страната ни, като услуга предлагана от регионалните центрове за подкрепа процеса на приобщаващо образование.

На 24 март българската група участва в обмяна на опит в Kinderzentrum Munich. Проф.Кристияне Кул Садарахам (която обучи първите групи сензорни терапевти и ко-терапевти в България през периода 2014-2016 година) проведе няколко практически сесии със специалистите. Анна Иванова от РЦПППО - София -град участва в демонстрации на сензорна интеграция, които имаха за цел да покажат на участниците някои основни правила при практикуването на този вид терапия.

Проф.Садарахам представи работата на центъра и различните звена в него.

Съвместно с Техническия университет в Мюнхен, центърът развива разнообразна изследователска дейност в областта на педиатрията, детската неврология, детската аудиология, генетиката и др. По време на посещението гостите имаха възможност да се запознаят с част от специалистите и тяхната работа в съответните лаборатории.

Беше обърнато внимание на мениджърските подходи, които трябва да се прилагат от ръководителите на институциите при ръководенeто на терапевтичната дейности - управление на човешки ресурси, подход към родители и терапевти и др.

Детският център по социална педиатрия в Мюнхен е основан през 1968 от професор Теодор Хелбрюге.

В момента в него се помещават специализирана клиника по социална педиатрия и рехабилитация на ранното детско развитие, Монтесори училище и детска градина. Понастоящем се строи нова сграда, която да отговори на растящите нужди на центъра, който е най-големият в Германия и помага на 11 000 деца годишно.