40% от българските учители ще се пенсионират в следващите осем години

40% от българските учители предстои да излязат в пенсионна възраст през следващите 8 години и това ще доведе до сериозен дефицит. Това каза пред БНР заместник-министърът на образованието Деница Сачева.

Затова според нея е необходимо повече млади хора да бъдат привлечени към професията на учителя. „Да се обърнем към учениците, които сега са на 15-16 години и да им кажем, че професията на учителя предстои да бъде много по-добре платена, с много по-добри условия на труд в рамките на следващите няколко години и е професия, за която ще има голямо търсене", каза заместник-министърът.

На среща с родителски организации се е стигнало до консенсус, че видеонаблюдението в училищата и класните стаи може да бъде и много опасно за децата.

„Ежедневно сме свидетели на насилие и агресия дори в обичайните си човешки отношения. Поели сме ангажимент да разработваме антистресова програма за учителите в детските градини и училищата“, обясни тя.

В краткосрочен план образователните институции ще проведат заседание на педагогическите съвети с цел всяка една институция да предприеме конкретни мерки в това отношение. „Трябва да си даваме ясна сметка, че без доброто взаимодействие между родители и учители всичко това, което искаме да постигнем, няма да може да бъде реалност“, смята Деница Сачева. 

Тя уточни, че Министерството на образованието работи за подобряването на работната среда на учителите. „За първи път се говори за двойно увеличение на заплатите на учителите. Това е една от много съществените мерки, които трябва да бъдат взети. Говорим за инвестиции повече от 600 млн. лв. в образователна инфраструктура, които, въпреки мащаба на това число, ще бъдат недостатъчни за всички нужди“.

„Трябва да си даваме сметка в какво време живеем. Разбира се, в това време имаме много повече стрес, много повече конкуренция, динамика на информацията, сериозни проблеми в семействата.

В България има сериозен проблем с деца, чиито родители са в конфликт, деца на родители емигранти. Всички тези проблеми в най-голяма степен рефлектират именно в училището и като общество трябва да си даваме сметка, че очакваме от учителя да бъде свръхчовек и да компенсира всички тези дефицити“, допълни тя.

Учителят по литература от 105 СОУ „Атанас Далчев" Николай Милчев смята, че видеонаблюдението е част от силно преувеличаване и фетиш към технологиите.

„Не знам защо в 21 век си помислихме, че технологията може да реши всичко. Слагането на камери в училище довежда до онзи абсурд, в който доверието се превръща в нещо като книга на Оруел. Чувал съм, че в училища е издигнат девиза „Не на аналоговите учители в дигиталния свят“. Това е смразяващо! Камерата не е действителност, те я воайорство, маскирано като страх. Прекрачва се много важна граница“, смята той.

Увеличението на заплатите е един лост, но той въобще не е достатъчен, смята още Милчев.

„В училище след време ще влязат такива учители, каквито условия и мотивация се създадат от държавата, за да стане настина престижна тази професия. Дайте права и самочувствие на учителите, защитете ги", призова преподавателят.

Източник: Investor.bg